Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε κατά την αναζήτηση πλακιδίων (Μέρος 1ο)

Dom materialis πλακακια πλακακια δαπεδου πλακακια μεγαλων διαστασεων πλακακια μπανιου πλακακια εξωτερικου χωρου LA fabbrica VISION

Η αντικατάσταση των παλιών ή η τοποθέτηση νέων πλακιδίων είναι μία πολύπλοκη διαδικασία για κάποιον με ελάχιστες γνώσεις, πόσο μάλλον για κάποιον με παντελή άγνοια.

Το ευχάριστο στις μέρες μας είναι πως έχουμε στη διάθεση μας πλακάκια σε πολλές και διαφορετικές διαστάσεις, σχέδια, χρώματα, υφές και ποιότητες. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους όμως η επιλογή πλακιδίων γίνεται μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Αν βρίσκεστε λοιπόν σε  αναζήτηση πλακιδίων, για όποιο χώρο και αν τα χρειάζεστε, σας παραθέτουμε παρακάτω έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ποιότητες και τις τεχνικές τοποθέτησης τους.

Ας ξεκινήσουμε από την κατηγοριοποίηση των πλακιδίων με βάση την ποιότητα.

  • Ποιότητα κατασκευής47198 1 1623321054

Πρώτης ποιότητας

Πρώτης ποιότητας ονομάζουμε τα πλακάκια που είναι πρώτης διαλογής. Δηλαδή εκείνα που έχουν ίσο μήκος πλευρών, ίδιο χρώμα παντού, λεία επιφάνεια και δεν έχουν στίγματα, ορατά ελαττώματα, χαρακιές ή χτυπημένες γωνίες.

Πλακάκια διαλογής

Είναι τα πλακάκια που έχουν ένα ή και περισσότερα ελαττώματα. Για παράδειγμα άνισο μήκος πλευρών, χτυπημένες γωνίες ή αλλοιώσεις στο χρώμα.

  • Υλικό κατασκευής

Κεραμικά Πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια ψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν μικρότερες αντοχές. Τα κεραμικά πλακάκια χωρίζονται σε σμαλτωμένα και μη σμαλτωμένα, ανάλογα με την επιφάνεια τους. Σμαλτωμένα είναι εκείνα που έχουν στην επιφάνεια τους μία λεπτή στρώση σμάλτου. Έτσι μηδενίζεται η απορροφητικότητα τους. Χωρίζονται σε γυαλιστερά, ματ και ημιγυαλιστερά. Τα μη σμαλτωμένα εμποτίζονται με ειδικά χημικά για να μειωθεί η απορροφητικότητα τους. Αποτελούν, παρ όλα αυτά, μια πολύ καλή επιλογή για εσωτερικούς ή χώρους με μικρή έκθεση σε καιρικά φαινόμενα.

Πλακάκια Γρανίτες (Γρανιτοπλακάκια)

Κατασκευάζονται από γρανίτη. Έχουν μεγάλη αντοχή στην υγρασία, την καταπόνηση, την τριβή, τα καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες, τον παγετό. Τα γρανιτοπλακάκια οφείλουν την αντοχή τους, στις πολύ μεγάλες θερμοκρασίες ψησίματος τους. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα γυαλισμένα και τα μη γυαλισμένα (ματ). Τα πρώτα περνάνε κατά την παραγωγή τους, από διάφορα στάδια γυαλίσματος. Έτσι αποκτούν λαμπερή όψη και χαμηλή απορροφητικότητα.

  • Χώρος τοποθέτησης

    • Μπάνιου
    • Δαπέδου
    • Πισίνας
    • Επενδύσεις τοίχου
    • Ψηφίδες

Συχνές ερωτήσεις

Τα γδαρσίματα και η θαμπάδα διορθώνονται σε ένα πλακάκι;

Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δυστυχώς. Με το πέρασμα των χρόνων, όπως είναι λογικό, τα πλακάκια θα υποστούν κάποιες φθορές. Δεν υπάρχει όμως κάποιος τρόπος αυτές να διορθωθούν. Το μόνο που προτείνουμε να κάνετε, είναι όταν θα προμηθευτείτε τα πλακάκια σας, να αγοράσετε μερικά τεμάχια παραπάνω και να τα αποθηκεύσετε. Με αυτό τον τρόπο, αν κάποια στιγμή χρειαστεί, θα αντικαταστήσετε τα φθαρμένα ή σπασμένα κομμάτια.

Τα νέα πλακάκια μπορούν να κολληθούν επάνω από τα ήδη υπάρχοντα;

Φυσικά και γίνεται, υπό προϋποθέσεις. Πρέπει τα παλιά να είναι καλά τοποθετημένα, χωρίς κούφια πλακάκια ή δόντια. Η παλιά επιφάνεια να είναι γερή και πάνω απ όλα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χαλαζιακό αστάρι, για μία σταθερή συγκόλληση.

Πλακάκι και ενδοδαπέδια θέρμανση πάνε μαζί;

Εννοείτε! Είναι ότι καλύτερο. Γρανιτοπλακάκια με μεγάλη διάσταση, κατάλληλη κόλλα και σωστή τοποθέτηση, μας κάνουν έναν άψογο συνδυασμό με την ενδοδαπέδια θέρμανση.  

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.