Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε κατά την αναζήτηση πλακιδίων (Μέρος 2ο)

Σε αυτό το μέρος θα αναλύσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλακιδίων

Τα πλακάκια, όπως και όλα τα δομικά υλικά διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά που μας φανερώνουν την ταυτότητα τους και μας βοηθούν να επιλέξουμε εκείνα που είναι κατάλληλα για την χρήση που τα προορίζουμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάποια χαρακτηριστικά που σίγουρα θα ακούσουμε κατά την αναζήτηση πλακιδίων.

Decor

Όταν μιλάμε για ντεκόρ εννοούμε πλακάκια διακοσμημένα με διάφορα σχέδια ή ακόμα και ανάγλυφη υφή. Το ντεκόρ τοποθετείτε σε επιλεγμένα σημεία σε μπάνιο ή κουζίνα. Χρησιμοποιούνται για να τονίσουμε κάποιο σημείο και συνήθως πωλείται ανά τεμάχιο.

Λιστέλλοan1

Είναι πλακίδια συνήθως με ευθυγραμμισμένα σχέδια, για τοποθέτηση περιμετρικά του χώρου (μπορντούρα). Αυτό αποτελεί παλαιότερη μόδα. Ωστόσο αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να γίνει μια πολύ μοντέρνα επιλογή.

Κάλιμπρο

Το Κάλιμπρο είναι το μήκος της πλευράς ενός πλακιδίου. Όταν λοιπόν λέμε πως τα πλακάκια έχουν τον ίδιο κάλιμπρο εννοούμε πως έχουν ακριβώς το ίδιο μήκος πλευρών, με ακρίβεια χιλιοστού.

Rettificato

Με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζεται το γρανιτοπλακάκι που οι πλευρές του είναι ξυρισμένες και ευθυγραμμισμένες με ακρίβεια χιλιοστού. Δηλαδή να έχουν όλα το ίδιο κάλιμπρο. Όταν λοιπόν το εργοστάσιο παράγει μια σειρά πλακιδίων, τα χαρακτηρίζει με τον Tono/Shade και το Κάλιμπρο. Για να εξαφανιστεί το φαινόμενο του διαφορετικού κάλιμπρου, τα εργοστάσια εφάρμοσαν την μέθοδο του ξυρίσματος των πλακιδίων, μετά την παραγωγή τους, στο ίδιο ακριβώς μέγεθος.

Tono / Shade

Με το όρο Tono εννοούμε πως τα πλακάκια στην παρτίδα έχουν όλα το ίδιο χρώμα. Το Tono ή Shade είναι ένας «κωδικός» για το χρώμα της κάθε παλέτας πλακιδίων.

Τορέλλο

Πρόκειται για ένα ακόμα διακοσμητικό πλακίδιο, με την μόνη διαφορά πως τα τελειώματα του είναι οβάλ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Δείκτης αντιολίσθησης

Είναι η σήμανση που πολλές φορές θα δούμε πάνω σε πλακάκια R09, R10, R11, R12. Αυτοί οι «κωδικοί» χαρακτηρίζουν τον βαθμό αντιολίσθησης που έχει ένα πλακάκι. Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός τόσο πιο λίγο γλιστράει ένα πλακάκι. Εκτός από τον δείκτη αντιολίσθησης μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε και με την αφή αν ένα πλακάκι είναι αντιολισθητικό ή όχι.

topothetisi plakidion

  • R09: Χαμηλή Στατική Τριβή (3ο – 10ο)
  • R10: Συνήθης Στατική Τριβή (10ο – 19ο)
  • R11: Αυξημένη Στατική Τριβή (19ο – 27ο)
  • R12: Μεγάλη Στατική Τριβή (27ο – 35ο)
  • R13: Πολύ Μεγάλη Στατική Τριβή >35ο

Υδατοαπορροφητικότητα

Κύριο χαρακτηριστικό των πλακιδίων είναι η ικανότητα τους να αντισταθούν στην υγρασία. Πρέπει η υδατοαπορροφητικότητα να προσεγγίζει το 0%. Έτσι τα πλακάκια θα είναι πιο ανθεκτικά στις αλλαγές θερμοκρασίας και στον παγετό. Το ποσοστό υδατοαπορροφητικότητας ενός πλακιδίου είναι σημαντικό χαρακτηριστικό της ποιότητας του.

Αντοχή

Τα πλακάκια πρέπει να είναι ανθεκτικά στην χάραξη και την απότριψη. Υπάρχουν 5 κατηγορίες αντοχής, τα πιο ανθεκτικά ανήκουν στην πέμπτη. Η αντοχή είναι χαρακτηριστικό των κεραμικών πλακιδίων που είναι επισμαλτομένα.

  • ΡΕΙ Ι= GROUP 1: Πλακάκια αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικού χώρου, πολύ μικρής καταπόνησης.
  • ΡΕΙ ΙΙ: GROUP 2: Πλακάκια για εσωτερικούς τοίχους και δάπεδα μπάνιου, μικρής καταπόνησης.
  • ΡΕΙ ΙΙΙ= GROUP 3: Πλακάκια για δάπεδα εσωτερικών χώρων, μέτριας καταπόνησης.
  • ΡΕΙ ΙV= GROUP 4: Πλακάκια για χώρους αυξημένης κυκλοφορίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μεγάλης καταπόνησης.
  • ΡΕΙ V= GROUP 5: Πλακάκια αυξημένης κυκλοφορίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με μεγάλη αντοχή στην απότριψη, μεγάλης και πολύ μεγάλης καταπόνησης.

Οι παραπάνω κατηγορίες δεν ισχύουν για ανυάλωτα πλακάκια που δεν είναι επισμαλτομένα. Η αντοχή αυτών των πλακιδίων μετριέται με τις παρακάτω κατηγορίες.

  • Μηχανική Αντοχή ΕΝ 100 ≥27 Ν/mm²
  • Ανθεκτικότητα στη Χάραξη ΕΝ 101 ≥6 (κλίμακας Mohs)

Μετά την παραγωγή τους τα ανυάλωτα πλακάκια δοκιμάζονται σε αντοχή στην χάραξη με διάφορα υλικά, όπως διαμάντι ή κορούνδιο. Ανάλογα με την αντοχή του κατατάσσονται  σε κατηγορίες σύμφωνα με την κλίμακα Mohs (1-10). Όσο πιο μεγάλο το νούμερο τόσο πιο μεγάλη η αντοχή τους στην χάραξη. Για να καταλάβουμε καλύτερα ας πάρουμε για παράδειγμα το ατσάλι το οποίο έχει δείκτη Mohs 5. Ενώ τα ανυάλωτα πλακάκια ανήκουν στην κλίμακα 7-8.

τοποθέτηση πλακιδίων 620x380 1

Συχνές ερωτήσεις

Παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα της κόλλας που θα χρησιμοποιήσω για γρανιτοπλακάκια;

Τα πλακάκια γρανίτη έχουν συνήθως πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Έτσι τα πλακάκια δεν απορροφούν την κόλλα. Υπάρχει οπότε ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας κόλλα για να κολλήσουν καλά.

Τι είναι ο αρμός και γιατί τον χρησιμοποιούμε;

Η χρήση του αρμού γίνεται σκόπιμα. Αφήνουμε αρμό διαστολής ανάμεσα στα πλακάκια για να υπάρχει ανοχή στις συστολο-διαστολές. Το δάπεδο «δουλεύει», γι αυτό αφήνουμε αρμό ώστε να αποφύγουμε το ράγισμα, το σπάσιμο ή την ανασήκωση των πλακιδίων. Αρμό διαστολής (τσιμεντοκονία) δημιουργούμε και κάτω από τα πλακάκια.

Χωρίς αρμό μπορώ να τοποθετήσω πλακάκια;

Φυσικά μπορούμε, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει τα πλακάκια να είναι Rettificato κομμένα με lazer και η επιφάνεια κάτω από τα πλακάκια να είναι απόλυτα επίπεδη. Σε χώρους εσωτερικούς δημιουργούμε περιμετρικά αρμό, τον γεμίζουμε με σιλικόνη και καλύπτουμε με σοβατεπί. Αντίθετα σε εξωτερικούς χώρους πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε αρμό τουλάχιστον 3 χιλιοστών. Οι κατασκευαστές προτείνουν αρμό 3 χιλιοστών για δαπεδόστρωση. Αυτό πολλές φορές αναγράφεται και στην συσκευασία των πλακιδίων.

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.