ΠΟΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΙΣΤΕ ??

pexels max vakhtbovych 6316067

Το καλοκαίρι μόλις άρχισε και οι υψηλές θερμοκρασίες ήδη μας χτυπούν την πόρτα, όμως αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο για εσάς κλιματιστικό μηχάνημα. Και το κυριότερο που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως και οι ανάγκες σας για θέρμανση το χειμώνα καλύπτονται επίσης, οπότε το κέρδος είναι διπλό.

Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε μαζί «Ποιο κλιματιστικό μηχάνημα είστε»

pexels max vakhtbovych 6316066

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΙΧΟΥ

Είναι τα πιο διαδεδομένα κλιματιστικά μηχανήματα και δεν θα λέγαμε άδικα. Λόγο της πληθώρας των προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά, μπορούν να καλύψουν πολλών διαστάσεων χώρους.

Αποτελούνται από δύο μονάδες, την εσωτερική και την εξωτερική, κατηγοριοποιούνται στα διαιρούμενα κλιματιστικά (τύπου split). Τοποθετούμε την εσωτερική μονάδα κρεμαστή σε τοίχο και έτσι δεν καταλαμβάνει καθόλου ωφέλιμο χώρο. Το κόστος εγκατάστασης είναι χαμηλό, καθώς οι συνδέσεις εσωτερικής με εξωτερική μονάδας, συνήθως τοποθετούνται στις δύο πλευρές του ίδιου τοίχου.

Ως γνωστών ο θερμός αέρας είναι ελαφρύτερος και πάει ψηλά στο χώρο, άρα με τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουμε καλύτερες αποδόσεις, τόσο σε κλιματισμό όσο και σε θέρμανση.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MULTI

Είναι παραπλήσια με τα κλιματιστικά τύπου split, μόνο που σε μία εξωτερική μονάδα μπορούν να συνδεθούν περισσότερες από μία εσωτερικές συσκευές. Τα λεγόμενα πολύ διαιρούμενα κλιματιστικά (τύπου multisplit). Με αυτό τον τύπο κλιματιστικών, μπορείτε να μειώσετε το κόστος αγοράς και να εξοικονομήσετε χώρο σε ταράτσες, μπαλκόνια και κήπο, καθώς με μία εξωτερική μονάδα συνδέετε πολλές εσωτερικές.

Η λύση αυτή σας συμφέρει οικονομικά  αν στο σπίτι σας θέλετε να εγκαταστήσετε από 2 έως 5 εσωτερικές μονάδες. Αν οι απαιτήσεις σας ξεπερνάνε τις 5 μονάδες, τότε πρέπει, είτε να διασπαστούν σε δύο εξωτερικές, είτε να προχωρήσετε σε αγορά μεγαλύτερου και ακριβότερου συστήματος που λέγεται VRV. Τα VRV είναι συστήματα επαγγελματικών χώρων και διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας.

ΔΑΠΕΔΟΥ / ΟΡΟΦΗΣ

Προσαρμόζονται στις απαιτήσεις κάθε χώρου. Τοποθετούνται και στο δάπεδο και στην οροφή άρα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία. Όταν μπαίνουν στο δάπεδο πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλα όσα αναφέραμε παραπάνω για τον θερμό και ψυχρό αέρα.

Είναι μία πολύ καλή επιλογή για θέρμανση ψηλοτάβανων χώρων και ιδικά επαγγελματικών οπού οι εργαζόμενοι συνήθως δεν κινούνται και νιώθουν έντονα το κρύο στα πόδια. Είναι σημαντικό να συνδυάζεται ένα κλιματιστικό δαπέδου μαζί με τον κύριο κλιματισμό του χώρου.

Η εσωτερική μονάδα αν τοποθετηθεί στην οροφή είναι εμφανής. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται η εγκατάσταση ψευδοροφής.

pexels max vakhtbovych 6436752

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ

Είναι μία αρκετά διαδεδομένη εγκατάσταση σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους κάθε τύπου και τοποθετούνται στο δάπεδο. Εξοικονομούν χώρο, είναι εύκολα στην εγκατάσταση και παρέχουν μεγάλη ροή αέρα. Με τη χρήση των περσίδων στο πάνω μέρος της πρόσοψης, ρυθμίζεται η κατεύθυνση του αέρα.

Τα κλιματιστικά ντουλάπες είναι μεγάλης ψυκτικής ισχύος μηχανήματα, τα οποία διαχέουν τον αέρα από ένα μόνο σημείο. Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος κοντά σε αυτές να ψύχεται υπερβολικά, ενώ μερικά μέτρα μακριά ο χώρος να μην κλιματίζεται.

Τέλος τα κλιματιστικά ντουλάπες φθάνουν μόνο έως την ενεργειακή κλάση Α/Α (inverter), σε σύγκριση με τους άλλους τύπους που φτάνουν μέχρι και Α+++/Α+++ στα κορυφαία μοντέλα τους.

Καταλήγουμε επομένως στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος τύπος κλιματισμού πρέπει να επιλέγεται στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να εγκατασταθεί κανένας άλλος.

ΦΟΡΗΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ενσωματώνουν την εξωτερική με την εσωτερική μονάδα, σε μία συσκευή. Είναι ευκίνητα μέσα στο χώρο και είναι κατά πολύ φθηνότερα από τα υπόλοιπα. Δεν απαιτείται ψυκτικός για την εγκατάσταση, έχουν ψηλό βαθμό απόδοσης και είναι οικονομικά ως προς τη λειτουργία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πλησιάζουν τις αποδόσεις των διαιρούμενων κλιματιστικών(split).

pexels rachel claire 4992451Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα φορητά ψυχρού αέρα και τα φορητά air coolers. Τα πρώτα λειτουργούν παρόμοια με τα κλιματιστικά όμως χρειάζονται επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούν, μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα, να αποβάλουν τον ζεστό αέρα που παράγεται κατά τη λειτουργία τους. Τα δεύτερα εξατμίζουν νερό στο χώρο και δημιουργώντας μία αίσθηση δροσιάς. Το πρόβλημα είναι πως δεν αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον και έτσι αυξάνουν την υγρασία στο χώρο, με αποτέλεσμα αυτό να είναι δυσάρεστο σε υγρά κλίματα.

Αποτελούν ιδανική λύση σε περιπτώσεις που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για περιορισμένο χρόνο, για παράδειγμα σε κάποιο εξοχικό, για φοιτητικά σπίτια κλπ.

Λοιπόν, ποιο κλιματιστικό μηχάνημα είστε?

 Σε όποιο τύπο και να έχετε καταλήξει, να θυμάστε πως η καλή διάθεση και η ευεξία είναι το κλειδί για μια ευχάριστη καθημερινότητα.

Και η αίσθηση δροσιάς μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, μόνο ευχάριστα συναισθήματα δημιουργεί.

 

 

 

 

 

https://kirtsis.gr/category/blog/

Αφήστε μια απάντηση

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.