Τζάκι; Από πού και για ποια χρήση;

Τζάκι; Από πού και για ποια χρήση;

Το τζάκι δίνει πάντα μία διαφορετική αίσθηση στο χώρο και σίγουρα μπορεί να γίνει μια πηγή θερμότητας πολύ λειτουργική. Εάν επιθυμείτε την εγκατάσταση τζακιού για έναν από τους παρακάτω λόγου τότε σίγουρα είστε έτοιμοι να αποκτήσετε ένα.shutterstock 1013153599

  • Για τη ζεστασιά που αποπνέει το τζάκι σε ένα χώρο. Για παράδειγμα μια βραδιά στο σπίτι με φίλους, ζωντανεύει και ζεσταίνει αμέσως μπροστά σε ένα τζάκι.

Εάν επιλέξετε να εγκαταστήσετε ένα τζάκι για την απόλαυση που προσφέρει, τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε μία εστία που δίνει ωραία θέα της φωτιάς. Μία εστία με γυάλινη πόρτα, που επιτρέπει σε εσάς και τους καλεσμένους σας να είστε σε άμεση επαφή με τη φωτιά, είναι κατάλληλο για εσάς. Σε αυτή την περίπτωση δεν μας χρειάζεται ισχυρή φωτιά άρα ούτε μεγάλη εστία.

  • Στην περίπτωση που θέλετε να συμπληρώσετε την ήδη υπάρχουσα θέρμανση του σπιτιού σας, πιθανότατα θα επιλέξετε το ξύλο γιατί είναι η πιο οικονομική καύσιμη ύλη.
  • Όταν θέλουμε το τζάκι για κύρια θέρμανση, λάβετε υπόψη τη σχέση ποιότητας τιμής. Όπως είπαμε και πριν, το ξύλο είναι η πιο οικονομική καύσιμη ύλη στην αγορά. Έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αν έχουμε διακοπή ρεύματος δεν επηρεάζει τη φυσική ροή θερμότητας. Αν το τζάκι είναι ενεργειακό τότε σε περίπτωση διακοπής θα έχουμε θέρμανση μόνο με φυσική ροή.

Όπως σε όλες τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, έτσι και με το τζάκι, πρέπει να λάβουμε υπόψη ορισμένες παραμέτρους. Τέτοιες παράμετροι είναι η μόνωση, το υψόμετρο, η περιοχή, τα τζάμια και το δάπεδο. Ο τρόπος που υπολογίζουμε τις θερμίδες που χρειάζεται ο χώρος για να θερμανθεί, είναι ίδιος με της ξυλόσομπας.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που επιλέγετε ένα τζάκι, να θυμάστε πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν κεντρική μονάδα θέρμανσης εκτός από περιπτώσεις που το σπίτι είναι πολύ μεγάλο σε τετραγωνικά. Επίσης απαιτείτε πολύ μεγάλη προσοχή στη φωτιά. Χρειάζεται χρόνος για να ανάψει η φωτιά, χώρος για αποθήκευση των ξύλων και να τροφοδοτείτε τακτικά τη φωτιά.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι εστιών

Όπως σε κάθε τι στις ημέρες μας, έτσι και στα τζάκια επικρατούν τάσεις. Η μόδα λοιπόν προστάζει ανοιχτή φλόγα, στη μέση του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο το τζάκι λειτουργεί σαν ένα κομμάτι συγκέντρωσης που συμβολίζει την «εστία» (το σπίτι). Τέλος οι άνθρωποι θέλουν ένα τζάκι εύχρηστο, βιώσιμο και αποτελεσματικό που να είναι ασφαλές. Ο λόγος για τον οποίο επιλέγετε το τζάκι, θα σας καθοδηγήσει στην σωστή εστία.

Κλειστή εστία

2 gilotyna 1

Ένα κλειστό τζάκι εστιάζει στην αποτελεσματική θέρμανση. Ζεσταίνει σχεδόν δέκα φορές περισσότερο από μία ανοιχτή εστία. Καταναλώνει όμως τέσσερις φορές λιγότερο ξύλο. Η φωτιά διαρκεί τρεις φορές περισσότερο και οι αναθυμιάσεις δεν διαφεύγουν στο χώρο. Η κλειστή εστία αποτρέπει επίσης την εξάπλωση της στάχτης.

Ανοιχτή εστία

p1a29tssf7o8p4tbk1g1o3m4ph8 900 comp

Το λεγόμενο ανοιχτό τζάκι είναι μία εσοχή ενσωματωμένη στον τοίχο. Είναι κυρίως διακοσμητικό και δεν παρέχει επαρκή θερμότητα. Δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον και σίγουρα δεν είναι οικονομικά υγιές. Ωστόσο, παρέχει μια όμορφη όψη της φωτιάς και την μυρωδιά του ξύλου για μια ευχάριστη βραδιά με φίλους. Τέλος τοποθετείτε ανοιχτή καμινάδα, η οποία είναι πηγή ρευμάτων.

Η ανοιχτή εστία αποτελεί περισσότερο ένα διακοσμητικό ρόλο παρά σαν σύστημα θέρμανσης. Η απόδοση του δεν ξεπερνά το 15%, σε αντίθεση με τις σύγχρονες εστίες που είναι κοντά στο 80%.

Εάν ζείτε σε διαμέρισμα ή δεν υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσετε ένα τζάκι στο σπίτι σας, υπάρχουν και τα τζάκια Βιοαιθανόλης ή τα ηλεκτρικά.

unnamed fileΤο τζάκι βιοαιθανόλης θεωρείται η τέλεια λύση για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος κατά τους κρύους μήνες. Είναι φορητό, γρήγορο, καθαρό, αποδοτικό, με ελάχιστη συντήρηση και δεν απαιτεί επαγγελματική εγκατάσταση. Ακόμα δεν υπάρχει απώλεια θερμότητας, καπνός και οσμές.

dimplex cassette1000 03 1Το ηλεκτρικό τζάκι τώρα θερμαίνει το εσωτερικό ενός δωματίου ενώ προσδίδει ωραία διακόσμηση, μιμούμενο την όψη της φλόγας. Η χρήση του είναι πολύ ασφαλής και δεν εκπέμπει καπνό ή τοξικά αέρια. Τέλος δεν απαιτείτε ιδιαίτερη συντήρηση.

Αν βρίσκεστε λοιπόν σε αναζήτηση εστίας, πρέπει να αποφασίσετε ποια λύση είναι η κατάλληλη, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Έπειτα να απευθυνθείτε σε μία αξιόπιστη εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση και την παροχή της εστίας.

 

 

Πηγή Archi EXPO

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.