ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

 

ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ Η ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ 

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί άψογα με όλους σχεδόν τους τύπους πηγών ενέργειας (λέβητες φυσικού αερίου, λέβητες πετρελαίου, αντλία θερμότητας, ηλιοθερμική εγκατάσταση κλπ.). Ιδανικά, καλό θα ήταν να συνδυάσουμε ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας. Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι ευνοείτε τη λειτουργία της αντλίας. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μείωση κατανάλωσης της αντλίας θερμότητας.

Για να λειτουργεί σωστά η ενδοδαπέδια θέρμανση με λέβητες πετρελαίου η αερίου, απαιτείται η τοποθέτηση τρίοδης βάνας ανάμειξης και συστήματος αντιστάθμισης, έτσι ώστε το νερό που θα κυκλοφορεί στο σύστημα να μην ξεπεράσει ποτέ τους 45οC. Με αυτή την προϋπόθεση το σύστημα μας θα λειτουργήσει άψογα. Ακόμα ένας τύπος λέβητα που μπορούμε ν συνδέσουμε με την ενδοδαπέδια θέρμανση μας είναι ξύλου/ βιομάζας. Αυτή η επιλογή απαιτεί εμπειρία για την επιλογή των κατάλληλων ασφαλιστικών διατάξεων. Πρέπει πάντα, υποχρεωτικά, να εγκαθίσταται δοχείο αδράνειας και ελεγκτής ψηφιακής αντιστάθμισης.

ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗΣ ΔΑΠΕΔΟΥ

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να συνδυαστεί με τους περισσότερους τύπους δαπέδων όπως πλακάκια, μάρμαρο, ξύλο κλπ. Το κάθε υλικό έχει τις δικές του τεχνικές προδιαγραφές. Πρέπει να τηρηθούν τόσο του δαπέδου όσο και του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Προσοχή θέλει η εγκατάσταση πλωτού ή κολλητού ξύλινου δαπέδου. Πρέπει να έχει την κατάλληλη μηχανική αντοχή και πολύ χαμηλή υγρασία εντός των προδιαγραφών.

Τα πλακάκια και τα ξύλινα δάπεδα είναι τα πιο εύκολα και ασφαλή υλικά επίστρωσης σε ενδοδαπέδια θέρμανση. Τοποθετούνται με σχετικά μεγάλο αρμό και ελαστομερή κόλλα και τα ξύλινα κολλητά ή πλωτά. Στο μάρμαρο λόγω συστολοδιαστολών, είναι υποχρεωτική η δημιουργία κατά μήκος αρμών, στις μεγάλες ενιαίες επιφάνειες, οι οποίες χαλάνε το αισθητικό αποτέλεσμα.

Τέλος, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε καρφωτό ξύλινο δάπεδο. Αλλάζει τελείως η φιλοσοφία σχεδιασμού και διάστρωσης. Το κόστος της ενδοδαπέδιας αυξάνεται υπερβολικά ενώ είναι ελάχιστα τα συνεργεία που μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία μία τέτοια εγκατάσταση.

Σχόλιο 2021 12 15 102808 1ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το πάχος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κυμαίνεται από 9 έως 11 εκατοστά. Ωστόσο αν έχουμε περιορισμό στο πάχος, υπάρχουν άλλα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης χαμηλού ύψους. Σε αυτό τον τύπο μπορούμε να πετύχουμε μέχρι και 5 εκατοστά πάχος από το σκυρόδεμα μέχρι το τελικό δάπεδο. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος απαιτεί εμπειρία. Γ’ αυτό πρέπει η σύνταξη της μελέτης και η επίβλεψη της εγκατάστασης να γίνει από μηχανολόγο μηχανικό.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ

Μία ενδοδαπέδια θέρμανση που έχει μελετηθεί από μηχανολόγο μηχανικό και κατασκευαστεί από εκπαιδευμένους τεχνικούς, είναι μία απολύτως ασφαλής εγκατάσταση και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Ο μοναδικός τρόπος να καταστραφεί η εγκατάσταση είναι να τρυπήσουμε τους σωλήνες ενδοδαπέδιας θέρμανσης με δράπανο ή άλλο εργαλείο. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατή η επισκευή της εγκατάστασης.

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 

Η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει κατηγορηθεί ψευδώς για μια σειρά από προβλήματα που υποτίθεται πως δημιουργεί. Όπως ότι βοηθάει στην ανάπτυξη  μικροοργανισμών και μικροβίων. Η ενδοδαπέδια θέρμανση όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάπτυξη των μικροβίων, αλλά αντίθετα εμποδίζει την ανάπτυξη τους. Αφού η υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο δάπεδο, σκοτώνουν τα μικρόβια.

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΛΕΒΙΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΣΩΝ 

Διεθνείς οργανισμοί έχουν κάνει μελέτες που αποδεικνύουν ότι όταν η θερμοκρασία δαπέδου είναι ως και 2οC υψηλότερη από τη θερμοκρασία σώματος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας. Σε μία εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 28οC μέχρι 32οC. Η μέγιστη θερμοκρασία του δαπέδου, σε σπάνιες περιπτώσεις φτάνει τους 39οC και δεν τους ξεπερνά ποτέ. Επομένως η υγεία μας δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Λογικά αυτές οι παραφημολογίες βασίζονται σε κακές εγκαταστάσεις ενδοδαπέδιας θέρμανσης, από μη εξειδικευμένους τεχνίτες. Προσοχή, αν η εγκατάσταση μας δεν είναι προσεγμένη και σωστά μελετημένη από μηχανολόγο μηχανικό και η θερμοκρασία νερού στο κύκλωμα της ενδοδαπέδιας γίνει π.χ. 85οC, τότε οι κυρσοί θα είναι μάλλον το λιγο΄τερο που θα μας απασχολεί. 

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ενδοδαπέδια θέρμανση

  • Επιλέξτε προσεκτικά το συνεργείο που θα κάνει την εγκατάσταση. Προτιμήστε κάποιο που έχει κάνει έργα τα οποία να μπορείτε να τα δείτε.
  • Οι αρμοί διαστολής της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, θα πρέπει να περιστοιχίζουν, περιμετρικά, όλο το σπίτι.
  • Το μονωτικό υλικό θα πρέπει να καλύπτει όλη την επιφάνεια του δαπέδου.
  • Επιλέξτε οπωσδήποτε εξειδικευμένο συνεργείο θερμομπετόν.
  • Για τα πλακάκια, εμπιστευτείτε κάποιον έμπειρο, που να γνωρίζει το αντικείμενο.
  • Η εκκίνηση του συστήματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να αυξάνουμε τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά, έναν βαθμό κάθε μέρα ή όσο ορίζει το εγχειρίδιο εγκατάστασης του κατασκευαστή.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Πάμε τώρα να δούμε τι σας συμφέρει περισσότερο. Λογικό είναι να αναρωτιέστε αν πρέπει να διατηρείτε σταθερή τη θερμοκρασία χώρου ή να διακόπτετε τη λειτουργία της ενδοδαπέδιας. Αν έχετε εγκαταστήσει σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης άμεσης απόδοσης, τότε μπορείτε να κλείνετε το σύστημα όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Κατά τα άλλα η εγκατάσταση έχει μεγάλη αδράνεια. Αδράνεια είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από τη στιγμή που θα δώσει ο θερμοστάτης εντολή στο σύστημα για να φτάσει σε κάποια ορισμένη θερμοκρασία, μέχρι τη στιγμή που ο χώρος θα έρθει σε αυτή τη θερμοκρασία. Η αδράνεια λοιπόν του συστήματος μας όπως καταλαβαίνεται είναι μεγάλη. Αρκετά μεγαλύτερη από κάθε είδος θέρμανσης που υπάρχει.

Το πως συμφέρει οπότε να λειτουργούμε την εγκατάσταση μας, έχει να κάνει με τις συνήθειες και το πρόγραμμα μας. Άλλη είναι η σωστή χρήση για εκείνους που δεν μένουν όλο το χρόνο στο σπίτι. Άλλη αν στο σπίτι μένει οικογένεια και το πρωί φεύγουν όλοι για τις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο. Και σίγουρα άλλη θα είναι η συμφέρουσα χρήση για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που βρίσκετε όλη μέρα στο σπίτι και νοιώθει να κρυώνει στους 23 οC.

Η απάντηση επίσης εξαρτάται και από την πηγή ενέργειας που συνδέεται με την ενδοδαπέδια θέρμανση. Αν χρησιμοποιούμε αντλία θερμότητας, τότε σίγουρα μας συμφέρει να κρατάμε το σπίτι σε μία σταθερή θερμοκρασία. Αν θέλουμε μπορούμε τις νυχτερινές ώρες να μειώνουμε τη θερμοκρασία.

Ιδανικά, μπορούμε να ρυθμίσουμε τον αυτόματο προγραμματιστή, τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι να κρατάει σταθερά 21 οC. Ενώ όταν λείπουμε ή κοιμόμαστε να κατεβάζει τη θερμοκρασία στους 18 οC. Έτσι έχουμε και ευχάριστο κλίμα στο σπίτι μας, χωρίς να κρυώνουμε και  η εγκατάσταση μας λειτουργεί οικονομικά και καλά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως όταν κλείνουμε την πηγή θερμότητας και το σπίτι κρυώνει, θα καταναλωθεί πολύ περισσότερη ενέργεια για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ο χώρος.

3329d3457818ad53d5d679622eeb71cc XL 1

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΟΥ

Χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την ήδη λειτουργική εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης σας.

  • Εγκαταστήσετε θερμοστάτη χώρου με έλεγχο PiD control.
  • Εγκαταστήστε θερμοστάτες και ηλεκτροβάνες σε κάθε δωμάτιο ή θερμική ζώνη του χώρου σας.
  • Να συντηρείτε με χημικό καθαρισμό την εγκατάσταση, κάθε 5 έτη.

 

 

 

 

Πηγή:   https://dynamiictherm.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.