ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ – ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ : Ανακοινώθηκαν τα ποσά επιδοτήσεων και τα κριτήρια ένταξης

Ανακοινώθηκαν τα ποσοστά επιδοτήσεων με τα οποία θα επιχορηγούνται οι ωφελούμενοι με το ύψος να κυμαίνεται από 50% έως 60% ανάλογα με τη χωρητικότητα του boiler με ελάχιστο όριο 40 λίτρων καθώς και με τα εισοδηματικά κριτήρια του αιτούντα. Το ύψος του προϋπολογισμού φτάνει τα 100.000.000 ευρώ και εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα όπως πχ. «Εξοικονομώ». Το πρόγραμμα καλύπτει την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).

 

thermosifonas 600 x 360

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την προδημοσίευση του οδηγού link του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Η προδημοσίευση που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό, τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

Αντικείμενο και στόχος του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την: αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες, με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας > 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αφενός, η αντικατάσταση της πλέον ενεργοβόρας οικιακής συσκευής αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής οικογένειας. Αφετέρου, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ή μη ανανεώσιμες πηγές.

Προϋποθέσεις συμμετοχής ωφελούμενων

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές, που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.

Να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ)» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Ποιοι εξαιρούνται

-Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.

-Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.

-Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ), όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5.4 του οδηγού, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 € (τριάντα χιλιάδες ευρώ).

-Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη).

Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία, από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (Κύρια και Δευτερεύουσα), εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.

Επιλέξιμοι Ηλιακοί Θερμοσίφωνες προς αγορά

Το Πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών Ηλιακών Θερμοσιφώνων, με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ελάχιστες Απαιτήσεις
Τύπος Ηλιακού Συλλέκτη Επιλεκτικός
Χαρακτηριστικά Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Boiler) Πιστοποίηση CE Ναι
Ενεργειακή Κλάση C ή καλύτερη (C, B, A)
Επιτρεπτά εύρη χωρητικότητας (λίτρα) >110 λίτρα
Ηλιακός

Θερμοσίφωνας

1.    Πιστοποίηση Solar Keymark ως σύστημα (σχετικά πρότυπα EN 12976-1 & EN 12976-2)

2.    Πιστοποίηση Solar Keymark για τους ηλιακούς συλλέκτες που φέρουν (σχετικά πρότυπα EN 12975-1 & ISO 9806)

Αποδεκτοί ηλιακοί θερμοσίφωνες οι οποίοι διαθέτουν έστω μία από τις δύο κατηγορίες πιστοποίησης
Εργοστασιακή Εγγύηση τουλάχιστον δύο Έτη (> 2) στο σύνολο του ηλιακού συστήματος (δοχείο, συλλέκτες κτλ)
Κατάσταση Καινούργιο / Αμεταχείριστο
 

Τεχνική Υποστήριξη/ επισκευαστικό κέντρο

Τεχνική Υποστήριξη Ηλιακών Θερμοσιφώνων στην Ελλάδα και τηλεφωνική υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα, κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της εργοστασιακής εγγύησης

Οι προμηθευτές είναι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνοι για την επιλογή και διάθεση Ηλιακών Θερμοσιφώνων που ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις του Προγράμματος.

Υποχρέωση ανακύκλωσης παλαιών θερμοσιφώνων

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα του ωφελούμενου. Με τη συμμετοχή του, κάθε ωφελούμενος στο Πρόγραμμα δηλώνει τη ρητή αποδοχή της υποχρέωσης παράδοσης του παλαιού Θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής, από τον οποίο προμηθεύεται και τον επιχορηγούμενο νέο θερμοσίφωνα.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

– Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα προς αντικατάσταση του Παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα, μόνο εφόσον ο παλαιός προς απόσυρση θερμοσίφωνας έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των σαράντα (40) λίτρων.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι άρτιοι, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο, πριν την απόσυρσή τους. Επίσης πρέπει πριν την αντικατάστασή τους θα πρέπει να ήταν τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ο προμηθευτής λιανικής που παραλαμβάνει παλιό θερμοσίφωνα από ωφελούμενο φέρει το βάρος της επιβεβαίωσης καταλληλότητας της παλιάς συσκευής (κάλυψης των παραπάνω προϋποθέσεων).

Είδος και ύψος ενίσχυσης

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά την επιδότηση της δαπάνης αγοράς ενός (1) νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Boiler) του συγκεκριμένου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Συγκεκριμένα,

-Κάθε ωφελούμενος του οποίου η αίτηση εγκρίνεται, λαμβάνει μία επιταγή (voucher).

-Ο ωφελούμενος μπορεί να εξαργυρώσει την επιταγή σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά του νέου θερμοσίφωνα. Το ύψος της εξαργύρωσης (επιχορήγησης) δεν μπορεί να υπερβεί

-αφενός το γινόμενο του ποσοστού ενίσχυσης που αντιστοιχεί στη εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου επί την τιμής αγοράς,

– αφετέρου τη μέγιστη ονομαστική αξία της κάθε επιταγής για τη συγκεκριμένη εισοδηματική κατηγορία.

-Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του Προγράμματος καταβάλλει την αξία της επιταγής απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ενώ ο ωφελούμενος το υπόλοιπο ποσό κατά την αγορά της νέας συσκευής.

Η μέγιστη ονομαστική αξία κάθε επιταγής (χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επιδότηση μέρους του ΦΠΑ) καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Χωρητικότητα Boiler (λίτρα) Μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ κάθε

επιταγής (ανώτατο ποσό επιχορήγησης προ ΦΠΑ ανά περίπτωση)

Ποσοστό (%) ενίσχυσης επί της λιανικής τιμής

πώλησης της συσκευής

(όπως προκύπτει κατά τη στιγμή της αγοράς)

Από Έως

εισοδηματική

κατηγορία

ωφελούμενου

εισοδηματική

κατηγορία

ωφελούμενου

1η

εισοδηματική

κατηγορία

ωφελούμενου

50% 55% 60%
110 135 510,48 € 561,29 € 612,10 €
136 185 643,55 € 707,26 € 771,77 €
186 754,03 € 829,84 € 904,84 €

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα #1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των € 759,00 το οποίο προκύπτει ως εξής:

Καθαρό ποσό: 612,10 €  (γραμμή1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)

ΦΠΑ:146,90 € (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)

Σύνολο: 759,00 €  (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Παράδειγμα #2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

Καθαρό πουό: 829,84 € (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)

ΦΠΑ: 141 07 € (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)

Σύνολο: 970,91 €  (ανώτατο ποσό επιχορήγησης-ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή πώλησης των επιχορηγούμενων προϊόντων:

-Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).

-Στην επιχορηγούμενη τιμή συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, υλικά εγκατάστασης κλπ.). Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (π.χ. να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.

-Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος, θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες:

-Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ), όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5.4. Σημειώνεται ότι το ΕΙΣμ σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα.

-Στην περίπτωση όπου,

– ΕΙΣμ < 5.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία.

– 5.000€ < ΕΙΣμ < 10.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία.

– 10.000€ < ΕΙΣμ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία.

Κατηγορία Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ) Ποσοστό (%) ενίσχυσης
1 <5.000 60 %
2 >5.000 – 10.000 55 %
3 >10.000 50 %

Προϋπολογισμός – πηγή χρηματοδότησης

H δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 10 «Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές (ΕΤΠΑ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 – 2020.

Δικαιούχος της Δράσης, κατά την έννοια του Ν.4314/2014, είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τομέα Ενέργειας.

Η Δημόσια Δαπάνη της πράξης ανέρχεται στα € 100.000.000 (εκατό εκατομμύρια ευρώ). Το ποσό αυτό αφορά στην επιχορήγηση των ωφελούμενων μέσω του συστήματος επιταγών (vouchers), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και δεν περιλαμβάνει τυχόν επιπλέον δαπάνες για τη διαχείριση του Προγράμματος, οι οποίες εγκρίνονται με ξεχωριστή απόφαση. Το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των εγκεκριμένων αιτήσεων δε δύναται να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Προγράμματος, όπως κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει.

Το 30% της Δημόσιας Δαπάνης δεσμεύεται για τους ωφελούμενους της 1ης (χαμηλότερης) εισοδηματικής κατηγορίας, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλύψει τους ωφελούμενους που ανήκουν στη 2η και 3η εισοδηματική κατηγορία του Προγράμματος.

Η κατανομή της δημόσιας δαπάνης που προορίζεται αφενός για την 1η εισοδηματική κατηγορία (30.000.000 €) και αφετέρου, για την 2η & 3η (μαζί) εισοδηματικές κατηγορίες (70.000.000 €), θα γίνει ανά γεωγραφική Περιφέρεια (2 χωριστές γεωγραφικές κατανομές).

 

LINK ΟΔΗΓΟΥ

Δείτε τους καλύτερους ηλιακούς θερμοσίφωνες εδώ
Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.