Σωστή χρήση του κλιματιστικού

Ετοιμάσαμε έναν οδηγό με συμβουλές για να χρησιμοποιούμε σωστά το κλιματιστικό.

Η καλύτερη συσκευή και πιο αγαπημένη μας κατά τους καλοκαιρινούς αλλά και τους χειμερινούς μήνες είναι χωρίς καμία αμφιβολία το κλιματιστικό. Για να αξιοποιήσουμε όμως στο έπακρο τις δυνατότητές του, υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, για να έχουμε την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλά και τρόποι ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη λειτουργία του.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε
Σωστή εγκατάσταση

Ηead for 11888 blog Κωνσταντίνα 5

Το πρώτο και κυριότερο είναι η σωστή εγκατάσταση της μονάδας. Πριν ακόμα λειτουργήσει για πρώτη φορά το κλιματιστικό, θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί σωστά. Για να μπορέσει να έχει τη καλύτερη δυνατή απόδοση. Τι σημαίνει όμως σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού; Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας πρέπει να γίνει σε σημείο όπου ο αέρας δεν διοχετεύεται απευθείας πάνω σε όσους βρίσκονται στον χώρο, ούτε κοντά σε άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με εύκολη κυκλοφορία αέρα. Επιπλέον οι εργασίες εγκατάστασης θα πρέπει να γίνουν βάσει των προδιαγραφών του κάθε κλιματιστικού.

 

Σωστή θερμοκρασία

3

Η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς κελσίου είναι μια θερμοκρασία που πολλές φορές νομίζουμε ότι θα μας κάνει άμεσα και γρήγορα το σπίτι φούρνο αλλά στην πράξη δεν κερδίζουμε τίποτα! Αντίστοιχα και τους καλοκαιρινούς μήνες οι 18 βαθμοί κελσίου μας δίνουν την εντύπωση πως θα δροσιστούμε αποτελεσματικά. Ο χώρος μας θα ζεσταθεί με τον ίδιο ρυθμό και το κλιματιστικό θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Η σπατάλη σε ενέργεια είναι μεγάλη, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος. Η ιδανική θερμοκρασία λοιπόν είναι μεταξύ 20-22 βαθμούς κελσίου και φροντίζουμε η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς (αυτό ισχύει μόνο για την ψύξη).

Αφήνουμε τον ήλιο να κάνει τη δουλειά του

2

Για να βοηθήσουμε το κλιματιστικό μας να δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα, αφήνουμε τον χώρο μας να θερμανθεί από την ηλιοφάνεια. Μπορούμε να ανεβάσουμε τις τέντες ή να ανοίξουμε τα παντζούρια όταν ο ήλιος πέφτει σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως η θερμοκρασία μέσα στον χώρο θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Όταν έρθει η ώρα να ανάψουμε το air condition, αυτό θα χρειαστεί να κάψει λιγότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που επιθυμούμε. Στους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να κάνουμε το αντίθετο. Να κατεβάζουμε τις τέντες και να κλείνουμε τα παντζούρια όταν αυτό είναι απαραίτητο.

 

Σωστή χρήση

Αν χρησιμοποιούμε για θέρμανση αποκλειστικά τον κλιματισμό θα πρέπει να κρατάμε το χώρο σε σταθερή θερμοκρασία συνεχώς. Αυτό το πετυχαίνουμε ρυθμίζοντας τη μονάδα σε μια θερμοκρασία 19-21 βαθμούς κελσίου. Θα πρέπει το κλιματιστικό να λειτουργεί συνεχώς χωρίς να το κλείνουμε. Μπορεί να μας φαίνεται αυτή η λειτουργία εξαιρετικά δαπανηρή. Στην ουσία όμως συμβαίνει το αντίθετο. Όταν ανοίγουμε το κλιματιστικό το χειμώνα χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να ζεστάνει ουσιαστικά και φυσικά μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Αν όμως το ρυθμίσουμε σταθερά στους 20 βαθμούς στην αυτόματη ταχύτητα, τότε κρατάμε το χώρο μας ζεστό μόνιμα και το κλιματιστικό αντιλαμβάνεται πότε η θερμοκρασία έπεσε έναν ή δύο βαθμούς και εύκολα θα μπορεί να τους επαναφέρει. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα και έχουμε ένα ζεστό περιβάλλον.
Σε αντίθεση τώρα με το χειμώνα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν χρειάζεται να καίμε το κλιματιστικό συνεχώς. Η αλόγιστη λειτουργία του το μόνο που θα καταφέρει είναι να ανεβάσει το λογαριασμό του ρεύματος. Δεν αφήνουμε λοιπόν το κλιματιστικό να λειτουργεί όταν δεν είμαστε στο χώρο μόνο και μόνο για να βρούμε το σπίτι κρύο όταν γυρίσουμε. Επίσης αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι σε ζεστά αλλά ανεκτά επίπεδα. Το βράδυ μπορούμε να ορίσουμε χρονοδιακόπτη, έτσι ώστε να κλείσει αυτόματα το κλιματιστικό την ώρα που κοιμόμαστε.

Έγκαιρη συντήρηση

4

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού και ο καθαρισμός των φίλτρων είναι δύο πράγματα που δεν πρέπει να αμελούμε. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά το κλιματιστικό λειτουργεί πιο αποδοτικά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον ο αέρας είναι πιο καθαρός και υγιεινός. Τέλος, με τη σωστή συντήρηση, προλαμβάνουμε προβλήματα και κρατάμε τη συσκευή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης πλένουμε τα φίλτρα της συσκευής μας μία φορά των μήνα.

 

 

Πηγή: www.tospitakimou.gr

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.