Aντικατάσταση συσκευών

air conditions

Aντικατάσταση συσκευών

Δημοσιευέται στο ΦΕΚ, με όλες τις λεπτομέρειες επιδότησης δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής, τις διαδικασίες ανακύκλωσης και αναλυτικά παραδείγματα ο Οδηγός εφαρμογής του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» και αρχίζουν οι αιτήσεις. Προβλέπεται να ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και να ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50% για αγορά καινούργιων. Οι αιτήσεις θα γίνονται από την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Το πρόγραμμα όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Οδηγός «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ»

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος και τα σχετικά παραρτήματα στα βασικά σημεία του οποίου προβλέπεται ότι:

Αντικείμενο και στόχος του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές, παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:
1.Κλιματιστικά,
2.Ψυγεία,
3.Καταψύκτες.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα και κατ’ επέκταση η μείωση του ενεργειακού κόστους για το μέσο νοικοκυριό. Ταυτόχρονα, με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, βελτιώνεται το ισοζύγιο εισαγωγών ενέργειας και συρρικνώνεται ο βαθμός εξάρτησης από τρίτες πηγές.

Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, το Πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι, μέσω της αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και της εξοικονόμησης ενέργειας, θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

klimatismos 600 x 369

Όροι επιλεξιμότητας

Προϋποθέσεις συμμετοχής ωφελούμενων στο Πρόγραμμα:

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους, και όχι σε επαγγελματικό χώρο, παλαιά ηλεκτρική συσκευή (συγκεκριμένα: κλιματιστικό ή ψυγείο ή καταψύκτη) την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1ης Ιανουάριου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει να:

  • Διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,
  • Εχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
  • Περιλαμβάνονται διευκρίνισεις ειδικών περιπτώσεων, όπως για Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.

  • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2020) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
  • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Αίτηση και προϋποθέσεις
Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.
  • Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα (Υπόχρεο και, Σύζυγο/ΜΣΣ) του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις της παρούσας ενότητας.
    Επιλέξιμες συσκευές προς αγορά
    Το Πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών ηλεκτρικών συσκευών, με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά:
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ελάχιστες Απαιτήσεις
Τύπος Inverter
Ενεργειακή Κλάση Ψύξης Α++
Ενεργειακή Κλάση Θέρμανσης (Θερμή Ζώνη) Α++ / Α+++
Ψυκτικά Ρευστά Τύπου R32
Τοίχου ή Δαπέδου
Τοποθέτηση Περιλαμβανόμενου του τύπου «multi»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1η (εξαιρούνται φορητά και τύπου «κασέτας»)
Επιτρεπτά εύρη 9.000 Btu/h 8.000 < Btu/h < 11.000
Κλιματιστικά απόδοσης 12.000 Btu/h 11.000 < Btu/h < 16.000
(ονομαστική – 18.000 Btu/h 16.000 < Btu/h < 21.000
πραγματική) 24.000 Btu/h 21.000 < Btu/h < 28.000
Πιστοποίηση CE NAI
Εργοστασιακή Εγγύηση > 2 έτη
Κατάσταση Καινούργιο / Αμεταχείριστο
Τεχνική Υποστήριξη συσκευών στην Ελλάδα
Τεχνική Υποστήριξη/ επισκευαστικό κέντρο Kατά το χρονικό διάστημα ισχύος της
Eργοστασιακής εγγύησης
 

 

 

 

Τηλεφωνική υποστήριξη Ύπαρξη τηλεφωνικής υποστήριξης κατασκευαστή ή αντιπροσώπου στην
Eλληνική γλώσσα

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ελάχιστες Απαιτήσεις
Τύπος / υποκατηγορίες Ψυγεία, Ψυγειοκαταψύκτες, Δίποτχα/Ντουλάπες (εξαιρούνται μικρά και mini bar)
Διαστάσεις (ύψος) > 1 μέτρο
Ενεργειακή Κλάση Ε και Καλύτερη (D,C,B,A)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2″ Ενεργειακές Οδηγίες 2019/2016/11.03.19
Πιστοποίηση CE NAI
Ψυγεία Εργοστασιακή Εγγύηση > 2 έτη
Κατάσταση Καινούργιο / Αμεχαχείριστο
Τεχνική Υποστήριξη/ Τεχνική Υποστήριξη συσκευών στην Ελλάδα κατά το
επισκευαστικό κέντρο χρονικό διάστημα ισχύος της εργοστασιακής εγγύησης
Τηλεφωνική υποστήριξη Ύπαρξη τηλεφωνικής υποστήριξης κατασκευαστή ή αντιπροσώπου στην ελληνική γλώσσα

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ελάχιστες Απαιτήσεις
Τύπος / υποκατηγορίες Μπαούλο ή με συρτάρια
Ενεργειακή Κλάση F και Καλύτερη (E,D,C,B,A)
Ενεργειακές Οδηγίες 2019/2016/11.03.19
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3η Πιστοποίηση CE NAI
Εργοστασιακή Εγγύηση > 2 έτη
Καταψύκτες Κατάσταση Καινούργιο / Αμεχαχείριστο
Τεχνική Υποστήριξη/ επισκευαστικό κέντρο Τεχνική Υποστήριξη συσκευών στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα ισχύοςχης εργοστασιακής εγγύησης
Τηλεφωνική υποστήριξη Ύπαρξη τηλεφωνικής υποστήριξης κατασκευαστή ή αντιπροσώπου στην ελληνική γλώσσα

Οι προμηθευτές είναι εξολοκλήρου υπεύθυνοι για την επιλογή και διάθεση συσκευών που ανταποκρίνονται στις ελάχιστες απαιτήσεις του Προγράμματος.

Υποχρέωση ανακύκλωσης παλαιών συσκευών

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα (1) κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Επιπλέον,

Eιδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών

  1. Γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά,(α) R22(β)R407C(γ) R410A
  2. Η απεγκατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού,

 

Eιδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες

(α) 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993

(β) 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.

(γ) 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011.

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

– στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,

– στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Είδος και ύφος ενίσχυσης

Αριθμός επιδοτούμενων συσκευών ανά αίτηση

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • έως δύο (2) συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»,
  • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»,
  • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες».

Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.

Ύφος και έκταση ενίσχυσης

Μέσω του Προγράμματος επιδοτείται ποσοστό (%) της δαπάνης αγοράς κάθε νέας συσκευής. Συγκεκριμένα, κάθε ωφελούμενος λαμβάνει ισάριθμες επιταγές (vouchers), ανάλογα με τις συσκευές που θα επιλέξει, τις οποίες μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του, μειώνοντας το τελικό ποσό που θα κληθεί να καταβάλει για την αγορά τους. Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής του Προγράμματος καταβάλλει την αξία των επιταγών απευθείας στον προμηθευτή, σε χρόνο που έπεται της ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της, και καθορίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Ποσοστό (%) ενίσχυσης επί της λιανικής τιμής πώλησης της συσκευής (όπως προκύπτει κατά τη στιγμή της αγοράς)
1η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου * 2η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου * 3η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου * 4η εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου *
50% 45% 35% 30%
Μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ κάθε επιταγής

(ανώτατο ποσό επιχορήγησης προ ΦΠΑ ανά περίπτωση)

Κλιματισμός | 9.000 Btu/h 274,19 € 246,77 € 191,94 € 164,52 €
Κλιματισμός | 12.000 Btu/h 322,58 € 290,32 € 225,81 € 193,55 €
Κλιματισμός | 18.000 Btu/h 459,68 € 413,71 € 321,77 € 275,81 €
Κλιματισμός | 24.000 Btu/h 572,58 € 515,32 € 400,81 € 343,55 €
Ψυγεία 342,74 € 308,87 € 240,32 € 205,65 €
Καταψύκτες 181,45 € 163,71 € 127,42 € 108,87 €

Οι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό (αναλόγως της εισοδηματικής κατηγορίας), όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργείτη συναλλαγή. Το ανώτατο όριο τίθεται επίτης καθαρής αξίας.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στην Αθήνα και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 340,00 €, το οποίο προκύπτει ως εξής:

Καθαρό ποσό:                         274,19    €

ΦΠΑ:                                           65,81€           (24%)

Σύνολο:                                      340,00    €

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που διαμένει στη Χίο και προμηθεύεται κλιματιστικό 9.000 Btu/h από τοπικό προμηθευτή μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των 320,80 €, το οποίο προκύπτει ως εξής:

Καθαρό ποσό:                         274,19    €

ΦΠΑ:                                           46,61€           (17%)

Σύνολο:                                      320,80    €

Σε ότι αφορά τη λιανική τιμή πώλησης των επιχορηγούμενων προϊόντων:

  • Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).
  • Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης. Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.
  • Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες:

  • Για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ), όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 5.4. Σημειώνεται ότι το ΕΙΣμ σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται με το ατομικό εισόδημα.
  • Στην περίπτωση όπου,
  1. ΕΙΣμ< 5.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η  εισοδηματική κατηγορία.
  2. 5.000€ < ΕΙΣμ< 10.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία.
  3. 10.000€ < ΕΙΣμ< 20.000€, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία.
  4. 20.000€ < ΕΙΣμ, ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 4η εισοδηματική κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιχορήγηση είναι το μικρότερο ποσό που προκύπτει εκ των δύο ανωτέρω εναλλακτικών υπολογισμών (i. ανώτατο ποσό και ii. ποσοστό επί της λιανικής τιμής).

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού. Κατά τη στιγμή της αγοράς επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς τα 558€ (450€ καθαρή αξία+108€ ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%.

– Εφαρμόζοντας το ποσοστό ενίσχυσης του συγκεκριμένου ωφελούμενου επί της καθαρής αξίας προκύπτει 450€ x 45% = 202,50€.

– Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ της επιταγής για αυτή την κατηγορία συσκευής και εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου (202,50 < 290,32€).

– Επομένως η επιδότηση ϋα εφαρμοστεί στο σύνολο της καϋαρής αξίας, αλλά και στον αναλογούντα ΦΠΑ, ήτοι:  (45%x450€)+(45%xl08€) = 202,50€+48,60€ =251,10€.

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της 2ης εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνει επιταγή για αγορά κλιματιστικού. Κατά τη στιγμή της αγοράς επιλέγει μοντέλο 12.000 Btu/h με τιμή αγοράς 868€ € (700€ καθαρή αξία+168€ ΦΠΑ). Ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 24%.

– Εφαρμόζοντας το ποσοστό ενίσχυσης του συγκεκριμένου ωφελούμενου επί της καθαρής αξίας προκύπτει 700,00€ x 45% = 315,00€.

-Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία προ ΦΠΑ της επιταγής για αυτή την κατηγορία συσκευής και εισοδηματική κατηγορία ωφελούμενου (315,00 > 290,32€).

– Επομένως η επιδότηση θα εφαρμοστεί στη μέγιστη ονομαστική αξία και στο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή, ήτοι: 290,32€+(24%χ290,32€) = 290,32€+69,68€ =360,00€.

– Εάν στην περίπτωση του παραδείγματος #2 ανωτέρω, ο ΦΠΑ που εφαρμοζόταν ήταν της τάξης του 17%, τότε η επιδότηση ϋα ανερχόταν στο ποσό των 290,32€+(17%x290,32€) = 290,32€+49,35€ =339,67€.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΟΥ

1. Αντικείμενο και στόχος του Προγράμματος

2. Όροι επιλεξιμότητας 

2.1.     Προϋποθέσεις συμμετοχής ωφελούμενων στο Πρόγραμμα

2.2.     Επιλέξιμες συσκευές προς αγορά

2.3.     Υποχρέωση ανακύκλωσης παλαιών συσκευών

3. Είδος και ύφος ενίσχυσης

3.1.     Αριθμός επιδοτούμενων συσκευών ανά αίτηση

3.2.     Ύψος και ένταση ενίσχυσης

4. Προϋπολογισμός – πηγή χρηματοδότησης

5. Υποβολή, αξιολόγηση και έγκριση αιτήσεων χρηματοδότησης

5.1.     Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης

5.2.     Αξιολόγηση αιτήσεων χρηματοδότησης

5.3.     Ανακοίνωση αποτελεσμάτων- ενστάσεις- τελική έγκριση

5.4.     Κριτήρια κατάταξης αιτήσεων χρηματοδότησης

5.5.     Υπολογισμός συνολικής σταθμισμένης βαθμολογίας – χειρισμός ισοβαθμιών

6.Έγκριση προμηθευτών και μοντέλων συσκευών προς επιδότηση

6.1.    Όροι Συμμετοχής Προμηθευτών στο Πρόγραμμα

6.2.     Διακριτοί ρόλοι προμηθευτών

6.3.     Υποβολή και έγκριση Αιτήσεων Συμμετοχής Προμηθευτών στο Πρόγραμμα

6.4.     Δήλωση και έγκριση προϊόντων (εμπορικών μοντέλων συσκευών)

7. Αγορά και Ανακύκλωση Συσκευών – Λήξη της επιχορήγησης

7.1.     Λήψη των επιταγών από εγκεκριμένους ωφελούμενους

7.2.     Επιλογή προϊόντων προς αγορά – δέσμευση επιταγών από προμηθευτή

7.3.     Ανακύκλωση παλαιάς συσκευής

7.4.     Αγορά νέας επιδοτούμενης συσκευής

7.5.     Ακύρωση συναλλαγής πριν την καταβολή της επιχορήγησης

7.6.     Χειρισμός περιπτώσεων επιστροφών μετά την καταβολή της επιχορήγησης

7.7.     Περιοδική εκκαθάριση συναλλαγών (καθορισμός επιταγών προς πληρωμή)

7.8.     Διενέργεια πληρωμών – καταβολή ενισχύσεων

8. Διάρκεια Προγράμματος – Χρονικά Ορόσημα και προθεσμίες

9. Έλεγχοι και διοικητικές επαληθεύσεις

9.1.     Διοικητικές επαληθεύσεις μέσω της Ψηφιακής Πλατφόρμας

9.2.     Διενέργεια επιπλέον δειγματοληπτικών ελέγχων από τους αρμόδιους Φορείς

10. Υποχρεώσεις συμμετεχόντων

10.1.   Βασικές Υποχρεώσεις Προμηθευτών

10.2.   Βασικές Υποχρεώσεις Ωφελούμενων

10.3.   Συνέπειες μη τήρησης υποχρεώσεων – ανάκτηση ενισχύσεων και δημοσιονομικές διορθώσεις

11. Εμπλεκόμενοι Φορείς

11.1.   Φορέας Υλοποίησης και ελέγχου

11.2.   Φορέας Πιστοποίησης και πληρωμής

12. Ενέργειες δημοσιότητας και ενημέρωσης

13. Τελικές ρυθμίσεις

13.1.   Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

 

 

 

ΠΗΓΗ: https://ecopress.gr/

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.