ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ

Ένα σύνηθες ερώτημα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες κατοικιών ή κτιρίων είναι: θερμομόνωση ή υγρομόνωση/στεγανοποίηση;! Το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να αρχίσει από την ταράτσα. Η ταράτσα ενός κτιρίου είναι το πρώτο σημείο που θα πρέπει να μας απασχολήσει τόσο σε περίπτωση υγρασίας όσο και μεταφοράς των καιρικών συνθηκών στο εσωτερικό του. Όσον αφορά στη στεγανοποίηση οποιαδήποτε υγρασία έρχεται κατά κανόνα από το πάνω μέρος του κτιρίου. Όσον αφορά στη θερμομόνωση το καλοκαίρι ο ήλιος βλέπει την ταράτσα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας οπότε η θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Ενώ τον χειμώνα ο ζεστός αέρας από το καλοριφέρ ή το τζάκι σαν πιο ελαφρύς ανεβαίνει ψηλά και “χάνεται” από το ταβάνι.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ

ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΓΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑ (ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗ)

Η στεγανοποίηση της ταράτσας γίνεται είτε με επαλειφόμενα υλικά (ακρυλικά, ασφαλτικά, ελαστομερή, πολυουρεθανικά), είτε με ασφαλτόπανο, είτε με πολυουρεθάνη. Η επιλογή του υλικού αφορά το κοστολόγιο που θέλουμε να δαπανήσουμε, τον χρόνο ζωής του, την απόδοση του καθώς και αν θέλουμε την εφαρμογή να την κάνουνε μόνοι μας ή να απευθυνθούμε σε ειδικευμένο συνεργείο.

 

Η πιο οικονομική λύση είναι τα επαλειφόμενα. Μπορεί να τα εφαρμόσει και ο ιδιώτης μόνος του και λόγω λευκού χρώματος προσφέρουν και μείωση θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Μειονέκτημα είναι ο χρόνος ζωής τους αφού χρειάζεται επανάληψη κάθε 4-6 χρόνια, η περιορισμένη βατότητα και τα προβλήματα στεγανοποίησης δύσκολων σημείων όπως καμινάδες.

 

Η λύση του ασφαλτόπανου πλεονεκτεί σε απόδοση στη στεγανοποίηση. Όμως  απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο, έχει διπλό κοστολόγιο έναντι των επαλείψεων και λόγω σκούρου χρώματος αυξάνει την ζέστη το καλοκαίρι. Μάλιστα χρειάζεται αλφαδιασμένη επιφάνεια για να κολλήσει.

Τέλος η πολυουρεθάνη προσφέρει την καλύτερη δυνατή στεγανοποίηση αλλά και θερμομόνωση. Εφαρμόζεται ακόμα και σε ανώμαλες επιφάνειες. Το κόστος εφαρμογής της πολυουρεθάνης ως στεγανοποιητικού υλικού είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα προηγούμενα. Στην πραγματικότητα όμως η πολυουρεθάνη προσφέρει και θερμομόνωση στην ταράτσα, κάτι που τα υπόλοιπα συστήματα στεγάνωσης δεν κάνουν.

 

ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΓΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΡΥΟ (ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ)

Για τη θερμομόνωση μιας ταράτσας τα επικρατέστερα υλικά είναι είτε η πολυστερίνη ( διογκωμένη, εξιλασμένη, γραφιτούχα), είτε η πολυουρεθάνη.

 

Όσον αφορά στην πολυστερίνη διατίθεται σε φύλλα άρα αφήνει θερμογέφυρες. Απαιτεί συνδυασμό με κάποιο στεγανοποιητικό υλικό, συνήθως ασφαλτόπανο οπότε αυξάνει αρκετά το τελικό κοστολόγιο. Επίσης ο συντελεστής θερμοαγωγημότητας, που κυμαίνεται ανάλογα με την επιλογή κάθε εταιρείας, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνο της πολυουρεθάνης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ

Η πολυουρεθάνη τώρα σαν θερμομόνωση είναι η καλύτερη δυνατή λύση της αγοράς. Προσφέρει τον χαμηλότερο συντελεστή θερμοαγωγημότητας βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ψυγεία οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης και σε όλα τα μπόιλερ θερμοσιφώνων. Δημιουργεί αδιάβροχη κρουστά οπότε δεν χρειάζεται συνδυασμό με άλλο υλικό στεγάνωσης οπότε το τελικό κοστολόγιο κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΩΣΗ

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 

 

Αυτό που μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε από μία καλή στεγανοποίηση ταράτσας είναι η ανθεκτικότητα της στις καιρικές συνθήκες και κυρίως στην υγρασία αλλά και η καλή λειτουργία της σε βάθος χρόνου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η συμπεριφορά της εφαρμογής στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η ελαστικότητά της αλλά και η ανθεκτικότητα σε καταπονήσεις μηχανικές. Η τεχνική γήρανση των υλικών είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την καλή διατήρηση της μόνωσης ταράτσας. Η καλή λειτουργία της εργασίας αυτής είναι απαιτητική γιατί σε κάθε περίπτωση αποτρέπει την υγρασία από τα δομικά στοιχεία και από την θερμομόνωση .

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Πολύ σημαντική είναι η συμπεριφορά των θερμομονωτικών υλικών μετά την πάροδο των χρόνων. Τα θερμομονωτικά υλικά  θα πρέπει να είναι το ίδιο αποδοτικά όπως όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή λειτουργία της θερμομόνωσης ταράτσας είναι η αποφυγή εγκλωβισμού υγρασίας στο εσωτερικό της με συνέπεια να αποδυναμώνεται το βασικό μέρος της εφαρμογής. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την πυκνότητα των ελαφρών κονιαμάτων  που συμπεριλαμβάνονται στη μόνωση ώστε να μην υποστεί μελλοντική καθίζηση.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το βάρος του τύπου μόνωσης ταράτσας που θα επιλέξουμε ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τη στατικότητα και συνεπώς με την ασφάλεια του κτιρίου.

 

 

Πηγή: https://www.giannatou-monosi.gr/monosi-taratsas-gia-igrasia-zesti-krio/

https://www.monoseis-monotica.gr/blog-typoi-tropoi-monosi-taratsas/

Αφήστε μια απάντηση

Χρησιμοποιούμε cookies, απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας.